Voorlopig rustige avond in de Britse grootsteden

Het is een rustige avond in de Britse steden. Na de rellen van de afgelopen dagen heeft de politie in Londen alleen al ruim 800 mensen opgepakt. De eersten zijn al gestraft via het snelrecht. Daarbij ook een 11-jarige jongen.

De eerste twee relschoppers van het straatgeweld en de plunderingen de afgelopen dagen zijn intussen berecht via het snelrecht. Ze kregen 10 en 16 weken cel. De snelle veroordelingen moeten het gevoel van straffeloosheid bij de jeugdbendes doen verdwijnen. In Londen blijven drie rechtbanken de hele nacht open om alles te verwerken.

Een van de opgepakte jongeren was een 11-jarige jongen. Hij moest voor de jeugdrechtbank verschijnen voor zijn aandeel in de plundering van een warenhuis in een Londense voorstad. Van de ruim 800 gearresteerde relschoppers is ongeveer een derde ook al effectief in beschuldiging gesteld.

De directies van de Britse gevangenissen vrezen dat ze niet genoeg cellen ter beschikking zullen hebben om iedereen op te sluiten. In Londen zijn honderden gevangenen overgebracht naar andere instellingen om plaats te maken voor opgepakte relschoppers.

De politie is ook deze nacht massaal op straat aanwezig. Volgens de Britse zender SkyNews zijn alle verloven van politieagenten ingetrokken. Gisterennacht waren 16.000 agenten opgetrommeld in Londen om een vierde nacht van straatrellen te vermijden. In de hoofdstad bleef toen alles rustig, maar in andere grote steden als Manchester en Birmingham zijn wel jongeren op straat gekomen met plunderingen en straatgeweld tot gevolg.

Intussen is in Groot-Brittannië het debat losgebarsten over hoe de relschoppers moeten worden aangepakt. Op een regeringswebsite zijn al bijna 100.000 handtekeningen gezet op een petitie om de uitkeringen van de plunderaars af te nemen. Als ze in een sociale woning huizen, zouden ze daar moeten worden uitgezet. Als de petitie 100.000 handtekeningen haalt, moet ze besproken worden in het parlement.

Op de website van de Britse krant The Guardian is een map te vinden waarop alle incidenten van de laatste dagen zijn aangeduid.