2 op de 3 gecreëerde banen gesubsidieerd

Twee op de drie banen die er de afgelopen jaren zijn bijgekomen, worden door de overheid gesubsidieerd. Dat staat in een studie van het Franstalige Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (IDO). Analisten waarschuwen voor de "kunstmatige" banengroei. Het ministerie van Werk wijst erop dat de gesubsidieerde banen jongeren aan het werk helpen en benadrukt het terugverdieneffect voor de staat.

De voorbije zes jaar werden zo'n 270.000 nieuwe banen gecreëerd in ons land, berekende het IDO. Twee op de drie gecreëerde banen werden door de overheid gesubsidieerd. Het gaat bijvoorbeeld om banen die betaald worden met dienstencheques. Een kwart van de banen betreft deeltijds werk.

Volgens professor Jozef Pacolet van de K.U.Leuven moet de overheid er zich van bewust zijn dat een deel van de banengroei maar kunstmatig is. "Het wordt riskant wanneer te veel van onze werkgelegenheid in die gesubsidieerde sectoren wordt gecreëerd en men de illusie heeft dat onze economie blijft boomen en groeien terwijl een groot deel daarvan door de overheid betaald moet worden."

"Ik heb een beetje het gevoel dat men zichzelf een rad voor de ogen draait door te zeggen dat de werkgelegenheid toeneemt", zegt Pacolet. "De werkloosheid blijft op een zeer hoog niveau en met het perspectief van een nieuwe economische crisis wordt dat dramatischer."

"Helpen jongeren aan een baan"

Volgens het ministerie van Werk zorgen de gesubsidieerde banen er echter voor dat jongeren aan de slag kunnen. Het kabinet van Joëlle Milquet (CDH) zegt dat het geld goed besteed is, want zo raken ook zwakkere groepen aan een baan.

"Het zijn grotendeels jongeren die in crisistijd het risico liepen om nooit op de arbeidsmarkt terecht te komen en om dus een soort verloren generatie te worden", legt Benoit Lannoo, woordvoerder van Milquet, uit. "Wat de verloren generatie betekent, kunnen we zien in de straten van Londen bijvoorbeeld. Ik zeg niet dat er een rechtstreeks verband is tussen wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurt en de tewerkstellingspolitiek, maar er is zeker een verband."

Het kabinet benadrukt de voordelen van een doelgericht gesubsidieerd beleid. Zo is de werkloosheid bij min-25-jarigen met 12 procent gezakt tussen 2010 en 2011, luidt het. Het kabinet wijst er ook op dat de subsidies ook voor een terugverdieneffect voor de staat zorgen.