3 verdachten opgepakt in moordonderzoek Birmingham

De Britse politie heeft drie verdachten opgepakt in het onderzoek naar de dood van drie mannen die tijdens de rellen in Birmingham opzettelijk werden overreden. De drie mannen overleefden het niet. De politie is een moordonderzoek gestart. De politie is ook gestart met een reeks huiszoekingen in verband met de rellen in verschillende Engelse steden.
Op de plek waar de drie mannen werden doodgereden, hebben buurtbewoners bloemen neergelegd.

De drie mannen die twee dagen geleden werden overreden, de 21-jarige Haroon Jahan en de broers Shazad (30) en Abdul (31) Musavir, werden volgens de Britse politie gedood toen ze enkele winkels probeerden te beschermen tegen plunderaars.

De drie verdachten die nu zijn opgepakt, zijn 16, 17 en 26 jaar oud. Een 32-jarige man die eerder werd opgepakt in het onderzoek, is op borg vrijgelaten.

De dood van de drie mannen stuurde een schokgolf door de Aziatische gemeenschap in de op één na grootste stad in Engeland. Het was mede dankzij een emotionele toespraak op televisie van de vader van Haroon, die alle rouwenden opriep geen geweld te gebruiken en naar huis te gaan, dat de situatie na de dood van de drie jongemannen niet is geëscaleerd.

Politie valt reeks huizen binnen in Londen

De Britse politie is vandaag ook gestart met een reeks huiszoekingen in verband met de rellen van deze week. Zo'n honderd mensen worden gezocht. Daarbij zijn onder meer de daders van de brandstichting bij een opslagplaats van Sony en bij een meubelzaak in de Londense wijken Enfield en Croydon.

In Londen alleen al zijn ruim 800 jongeren gearresteerd voor hun betrokkenheid bij het geweld. Een derde van hen is ook effectief in staat van beschuldiging gesteld. In Manchester zijn al twee mensen veroordeeld tot 10 en 16 weken cel.

De directies van de gevangenissen vrezen dat ze niet genoeg cellen ter beschikking zullen hebben om iedereen op te sluiten. In Londen zijn honderden gevangenen overgebracht naar andere instellingen om plaats te maken voor opgepakte relschoppers.

De Britse premier David Cameron heeft gisteren herhaald dat hij de jongeren die keet schoppen, hard wil aanpakken. Vandaag sprak hij het parlement toe over de maatregelen die hij wil nemen (zie lees ook). De parlementsleden moesten daarvoor een dag uit vakantie terugkeren.

Bij de rellen in onder meer Londen, Manchester en Birmingham zijn in totaal vier mensen omgekomen. De materiële schade is enorm, vooral bij winkels en shoppingcentra. Ook werden veel auto's en gebouwen in brand gestoken. Het gaat om de ergste rellen in Groot-Brittannië in 30 jaar.

Maar in de vijfde nacht is het rustig gebleven. In Manchester en Birmingham heeft het geregend en daar was ook de aanwezigheid van de politie op straat gevoelig opgevoerd. In de hoofdstad Londen bleef het voor de tweede nacht op rij kalm.

Verschillende Britse kranten hebben een interactieve fotoreeks gemaakt waarmee de schade van de rellen pas echt duidelijk wordt. Hier vindt u de fotoreeks van The Guardian en hier die van The Telegraph.

Hier vindt u een filmpje van gisteren over de ravage in Manchester.