"Irritante politie" aan Westkust lijkt succes

De "VIP"-actie van de politiezone Westkust, waarbij hangjongeren die overlast veroorzaken streng worden aangepakt, lijkt een succes te worden. Dat zegt korpschef Nico Paelinck.

VIP staat voor "very irritating police". Het project werd voor de zomer ingevoerd door de politie in Koksijde, De Panne en Nieuwpoort. Het is de bedoeling dat jongeren die overlast veroorzaken, voortdurend worden aangesproken en gecontroleerd.

De actie heeft succes, vindt de politiezone Westkust, al komt er begin september nog een definitieve evaluatie. De agenten voerden al bijna 40 VIP-patrouilles uit.

Zo kon bijvoorbeeld een groep Franse skinheads bedaard worden. "Zij zetten de kusttram voortdurend op stelten", vertelt korpschef Nico Paelinck. "Ze plasten, ze vielen ouderen lastig en lieten vreemdelingen niet toe op de tram, ze brachten de Hitlergroet."

"Zo'n jongeren halen we uit de anonimiteit. Nu kennen we op het politiebureau hun naam en hebben we hun foto. Ze worden ook gecontroleerd op wapens en op drugs. Die jongeren weten nu dat we hen kennen en ze veroorzaken veel minder overlast", vertelt Paelinck.