Antwerpse winkeliers nemen recht in eigen handen

In de Antwerpse wijk Seefhoek, ten noorden van het stadscentrum, is het gisteravond tot een vechtpartij gekomen tussen boze winkeliers uit de Korte Zavelstraat en drugdealers. Dat meldt Gazet van Antwerpen. De politie zal de komende dagen extra patrouilleren. De winkeliers denken eraan om een burgerwacht op poten te zetten.

De voorbije dagen waren er al enkele schermutselingen tussen de twee groepen. Gisteren is het dan effectief tot een handgemeen gekomen. De politie kwam ter plaatse met alle inzetbare interventieploegen en kon met bemiddelingsteams van agenten in burger de menigte enigszins kalmeren. Drie personen zijn opgepakt, van wie er een met een steekwonde naar het ziekenhuis moest worden gebracht.

De handelaars vinden dat de politie te weinig doet aan de overlast die de dealers veroorzaken, maar de politie ontkent dat. "De politie voert regelmatig actie in het gebied, specifiek op drugsbezit en drugs dealen, maar ook op zoekgedrag van druggebruikers, alcoholgebruik en overlast in het algemeen", zegt woordvoerster Veerle De Vries. "Die acties hebben al zeer goede resultaten opgeleverd, dus het is zeker en vast niet zo dat de politie daar de mensen aan hun lot overlaat, integendeel."

Een twintigtal winkeliers uit de wijk is nu van plan om een burgerwacht op te richten om hun eigendommen te beschermen. De zelfstandigenorganisatie Unizo Antwerpen heeft begrip voor het initiatief, maar ziet niet in hoe de burgerwacht praktisch werkbaar zou zijn. De organisatie wil de winkeliers veeleer in samenwerking met de politie in een informatienetwerk betrekken. "Maar dan moet de politie wel snel genoeg  ingrijpen", luidt het bij Unizo.

Waarnemend burgemeester Guy Lauwers (SP.A) zegt dat de handelaars het recht niet in eigen handen mogen nemen. Hij heeft vanavond overleg gehouden met de politietop en de winkeliers. De komende dagen worden er extra agenten ingezet. Nu al rijden er extra patrouilles door de wijk.