Cameron: "Relschoppers zullen straf niet ontlopen"

De Britse premier David Cameron heeft het Britse parlement toegesproken over de rellen in de Engelse steden. Het parlement was speciaal uit vakantie teruggeroepen. Cameron zei dat de relschoppers hun straf niet zullen ontlopen, daartoe zullen tv-beelden worden gebruikt. De premier denkt ook al aan wat er kan worden gedaan om rellen in de toekomst te vermijden.

Cameron zei dat over het hele land al ruim 1.200 relschoppers zijn opgepakt. Er zullen nog een heel pak volgen, beloofde hij. Daarvoor zullen speurders gebruik maken van de moderne technologie zoals tv-beelden. "Zelfs al zijn ze nu nog niet opgepakt, we kennen hun gezichten en ze zullen de wet niet ontlopen." Die werkmethode zal niet gehinderd worden door bezorgdheid over mensenrechten wat betreft het publiceren van foto's, aldus de premier.

"Onruststokers die beschuldigd worden van geweld en andere ernstige inbreuken, moeten aangehouden blijven en niet voorlopig worden vrijgelaten", zegt Cameron nog. "Wie veroordeeld wordt, moet naar de gevangenis."

Cameron kwam ook terug op het optreden van de politie tijdens de eerste dagen. Hij gaf toe dat er toen "veel te weinig politiemensen op straat waren" en dat "hun eerste aanpak had gefaald". Hij zei er wel bij dat het "de eerste keer was dat de politie met zo'n specifieke uitdaging werd geconfronteerd" en sloot niet uit dat in de toekomst het leger assistentie komt verlenen aan de politie.

"Rol van de sociale media bekijken"

Cameron had het ook over de toekomst, want de vraag die op ieders lippen brandt, is hoe dit in de toekomst kan worden vermeden. Cameron beloofde strenge en verregaande maatregelen, want hij wil absoluut vermijden dat er een klimaat van angst gaat heersen in de Britse straten.

"We gaan niet toelaten dat er een klimaat van angst ontstaat. We gaan niet plooien voor een groepje heethoofden." Wat de concrete maatregelen betreft, is alles bespreekbaar, ook plastic kogels en het waterkanon. "Er mogen geen taboes zijn", klonk het. De politie mag voortaan ook alle verdachten en arrestanten vragen om hun gezichtsbedekking te verwijderen.

De premier wil ook in de VS gaan horen hoe straatbendes daar precies worden aangepakt. Hij vernoemde daarbij de aanpak in een stad als Boston en ook de persoon van Bill Bratton, de vroegere politiechef van Los Angeles en New York.

De overheid, de politie en veiligheidsdiensten bekijken of er "beperkingen" kunnen worden opgelegd aan sociale media zoals Facebook en Twitter om de snelle verspreiding van onrust tegen te gaan. Als het duidelijk is dat een medium wordt gebruikt om op te roepen tot geweld, onrust en criminaliteit, zou dat dan eventueel aan banden kunnen worden gelegd.

Vice-premier Nick Clegg van de Liberal Democrats zei dat een discussie over de voedingsbodem van de onrust, een soort "sociologisch debat", iets voor de toekomst is. "In de eerste plaats moeten de mensen zich nu weer veilig voelen op straat".

Voor zij die have en goed verloren tijdens de rellen, wordt een speciaal fonds opgericht dat schadevergoedingen moet uitbetalen. Dat fonds zal in een eerste fase 22 miljoen euro bevatten.