Elk jaar nog 6.000 oproepen via praatpalen

Elk jaar komen er via de praatpalen langs de Vlaamse autowegen nog iets meer dan 6.000 oproepen binnen bij de noodcentrale. Dat blijkt uit cijfers van het agentschap Wegen en Verkeer.

Langs de Vlaamse autosnelwegen en sommige regionale wegen staan nu nog 1.300 praatpalen. In tunnels staan nog eens 200 noodtelefoons.

Wie op de knop aan de paal drukt, wordt verbonden met een gespecialiseerde centrale. Het voordeel van de palen is dat de operator van de centrale de pechvogel onmiddellijk kan lokaliseren.

Volgens Wegen en Verkeer zijn er nog altijd mensen die geen gsm hebben, die gebruikmaken van de installaties. Maar het zijn niet altijd mensen die geen gsm bezitten die de palen gebruiken, zo blijkt. "Het zijn ook mensen die geen idee hebben waar ze zich juist bevinden, of die niet weten welk nummer ze moeten bellen", verduidelijkt Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer.

Het agentschap investeert niet meer in nieuwe praatpalen, maar de bestaande worden wel onderhouden. Dat kost ongeveer 800.000 euro per jaar.