Fictiereeks over eurocrisis deed bankaandeel dalen

De Britse tabloid Mail on Sunday heeft een fictief vervolgverhaal uit de Franse krant Le Monde over de eurocrisis voor waar aangenomen. In dat verhaal werd gesteld dat de Franse bank Société Générale op het faillissement afstevent. Even later zakte het aandeel 15 procent.

In juli startte de krant Le Monde met een fictieve reeks over de het einde van de euro. De auteur, die onder het pseudoniem "Philae" schreef, vertelde hoe de Franse bank Société Générale door de crisis op het faillissement afstevent en gered moet worden met overheidssteun. Een andere Franse bank reageerde verontwaardigd op het verhaal. Waarop Le Monde boven elke nieuwe aflevering expliciet vermeldde dat het om een fictief verhaal gaat.

De redacteurs van de sensatiekrant Mail on Sunday stoorden zich niet aan die boodschap en schreven dat Société Générale op de rand van de afgrond staat. Ze schreven ook dat premier David Cameron zijn vakantie had onderbroken om met president Nicolas Sarkozy te overleggen.

De geruchtenmolen begon vervolgens te draaien. Een paar dagen later zakte het aandeel van Société Générale met bijna 15 procent. De bank heeft intussen formeel de geruchten over financiële problemen ontkend en aan de Franse beurswaakhond AMF gevraagd om de oorsprong van de geruchten te onderzoeken.

Een woordvoerder van AMF wilde geen commentaar geven op de vraag van Société Générale. Wel veroordeelt de toezichthouder de verspreiding van "ongefundeerde geruchten over financiële waarden" en herinnert eraan dat "de verspreiding van ongefundeerde informatie onderhevig is aan sancties".

Mail on Sunday heeft intussen het artikel van haar site verwijderd en haar verontschuldigingen aangeboden.