Goede dagen, slechte dagen op de beurzen

Op Wall Street zijn de beurzen gesloten met forse winsten. De Dow Jones ging net geen 4 procent vooruit. Ook de Europese beurzen eindigden na een alweer turbulente dag in het groen. Eerder werden in Azië wel lichte verliezen geboekt.

In tegenstelling tot de Europese beurzen ging Wall Street in een rechte lijn naar boven. De Dow Jones opende 1,6 procent hoger en eindigde op 3,95 procent in de plus. De technologie-index Nasdaq deed daar nog een half procentje bij en klokte af op 4,5 procent winst.

Het forse verlies van gisteren -de Dow Jones ging toen 4,6 procent achteruit- is daarmee in een klap weer goedgemaakt. De stemming sloeg om door een meevallend cijfer over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen en een aantal bedrijfsresultaten die beter waren dan verwacht.

Op de Europese beurzen was het een hypernerveuze dag. De Bel20 opende vanmorgen 1,6 procent hoger in vergelijking met gisteren, maar moest al vlug weer wat winst inleveren: een kwartier na opening stond de beursindex op +1,00 procent. Maar ook die winst verdween in de loop van de dag als sneeuw voor de zon.

De Bel-20 flirtte rond 15.30u met het nulpunt en koos uiteindelijk toch de weg naar boven. Uiteindelijk dikte de Belgische sterindex zelfs 2,55 procent aan tot 2.144 punten. Bijna alle andere beurzen deden hetzelfde, alleen Athene moest een klein verlies slikken.

De oorzaak van de daling vanmiddag zat vooral bij het verlies op enkele financiële aandelen. KBC verloor rond 14 uur zelfs bijna 7 procent. Ageas en Dexia gingen respectievelijk 3 en 2 procent naar beneden. Bij sluiting noteerde alleen KBC in het rood (-0,55 procent).

Gisteren openden de Europese beurzen ook nog positief, maar na de middag gingen ze de dieperik in na geruchten over een mogelijke Franse ratingverlaging. Hoe dan ook blijven de aandelenmarkten dus erg zenuwachtig.

Pessimisme op Aziatische beurzen houdt aan

De terugval op de Aziatische beurzen heeft alles te maken met angst voor een verzwakking van de wereldeconomie en zorgen over de gezondheid van de Europese bankensector. In Tokio sloot de Nikkei 0,63 lager, hoewel er bij de opening nog een verlies van 2,3 procent werd opgetekend. De Hang Seng in Hongkong tuimelde 0,95 procent lager.

In China opende de Shanghai Composite Index 1,58 procent lager en sloot op +1,27, de Shenzen Composite opende 1,65 procent lager en sloot 1,79 procent hoger.

De Kospi in Seoul sloot 0,62 procent hoger, terwijl de Australische S&P/ASX na een openingsverlies van 2 procent strandde op -0,01 procent.

In New York sloot de Dow Jones op Wall Street gisteren af met een forse terugval van 4,6 procent. Ook de Nasdaq ging met 4,06 procent naar beneden. Net als in Europa deden vooral de bankaandelen het barslecht.