Handelstekort VS op hoogste peil sinds oktober 2008

In de VS staat het handelstekort op het hoogste peil sinds oktober 2008. Volgens het Amerikaanse ministerie van Handel steeg het tekort in juni onverwacht met bijna 4,5 procent. Analisten hadden gerekend op een daling van het handelstekort, en zijn vooral bezorgd over de sterke daling van de uitvoer.

Het nieuws is een nieuwe klap voor de Amerikaanse economie en kan de vrees voor een recessie nog aanwakkeren. Het tekort klom tot 53,1 miljard dollar in juni, de hoogste waarde in bijna drie jaar.

Er werden vooral minder industriële goederen aan het buitenland verkocht. Dat kan te maken hebben met de bezuinigingen in Europa, en de kleinere groei in Azië, vooral in China.

De invoer viel terug met 0,8 procent, maar het is de uitvoer die de analisten zorgen baart: in juni was die gedaald met 2,3 procent. Die daling is de grootste in ruim twee jaar. In januari 2009 bedroeg de daling 5,1 procent, maar dat was tijdens een diepe recessie.