iPhones en iPads zijn meer waard dan ruwe olie

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple, bekend van de iPhone en de iPad, is sinds gisteren het meest waardevolle bedrijf op de beurs ter wereld. Het stoot daarmee oliereus Exxon Mobil van de troon. Exxon Mobil bezette de eerste plaats sinds 2005.

De ranking wordt opgemaakt volgens de markt- of beurswaarde van een bedrijf. Dat is de prijs van een aandeel vermenigvuldigd met het aantal aandelen. De beurskoers van Apple tikte gisteren af op 363 dollar. Dat was een daling, maar een kleinere daling dan het aandeel van Exxon Mobil.

De nieuwe titel heeft Apple dus enkel en alleen te danken aan zijn beurskoers. Die is op zo'n twee jaar tijd verviervoudigd, dankzij de lancering van succesvolle producten als de iPhone en de iPad. Ter vergelijking: de beurskoers van Exxon Mobil bleef in dezelfde periode ter plaatse trappelen.

Op basis van omzet- en winstcijfers is de oliegigant wel nog de meerdere van Apple. Apple is zelfs niet het computerbedrijf met de grootste omzet. Die eer is weggelegd voor Hewlett-Packard. Al zit Apple HP op de hielen.

Toch is de titel van het meest waardevolle bedrijf vaak weggelegd voor een IT-bedrijf. Zo prijkte IBM in 1986 op de eerste plaats, onder meer dankzij de lancering van de eerste personal computer. Enkele jaren eerder ging de titel naar de Amerikaanse telecomreus AT&T.