Israël zet door met bouwplannen in Oost-Jeruzalem

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishaï geeft finaal zijn goedkeuring aan de bouw van 1.600 nieuwe woningen voor joden in Oost-Jeruzalem. Vorig jaar leidde de aankondiging van de bouw nog tot een diplomatieke rel met de VS omdat die gebeurde tijdens een officieel bezoek van vicepresident Joe Biden.

Volgens Israël wordt het bouwproject goedgekeurd om economische redenen. "Dat heeft niets te maken met politiek, maar wel met economie", minimaliseert een woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu. Volgens hem moet een versnelde bouw van nieuwe woningen voor joodse kolonisten leiden tot een prijsdaling op de woningmarkt.

Die mededeling klinkt bijzonder cynisch, want een eerste aankondiging in maart vorig jaar leidde nog tot een diplomatieke rel met de Verenigde Staten omdat ze gebeurde tijdens een officieel bezoek van vicepresident Joe Biden. 

De VS proberen al enkele jaren het vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven in te blazen, maar de bouw van nieuwe kolonies in bezet gebied, weze het Oost-Jeruzalem of de rest van de Westelijke Jordaanoever, blijft een doorn in het oog van de Palestijnen, die zoiets beschouwen als een provocatie.

De joodse kolonies in de gebieden die Israël sinds 1967 bezet houdt, zijn illegaal volgens het internationaal recht. Momenteel leven 300.000 kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, een aantal dat voortdurend stijgt. In Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen beschouwen als hun hoofdstad, wonen nog eens 200.000 andere joden.

Voor de Palestijnen is de stopzetting van de bouw van nieuwe kolonies een voorwaarde om de vredesgesprekken met Israël weer te kunnen opstarten, maar de joodse staat lijkt zich daarvan niets aan te trekken.