Italië kondigt nog meer besparingen aan

In een toespraak voor het Italiaanse parlement heeft minister van Economie Giulio Tremonti gepleit voor extra strenge budgettaire maatregelen om het speculeren op de financiële markten te counteren. Over twee jaar moet het begrotingstekort, dat nu nog ongeveer 3,9 procent bedraagt, weggewerkt zijn. Dat is een jaar eerder dan gepland.

Ook Italië is nu in het vizier gekomen van de speculanten tijdens de schuldencrisis. Tremonti (grote foto links) gaf een langverwachte toespraak voor het parlement, dat speciaal uit vakantie was teruggekeerd, om de besparingsmaatregelen toe te lichten.

Italië wil nu over twee jaar al zijn budget in evenwicht hebben, in plaats van in 2014. Daarvoor moet het huidige tekort van 3,8 à 3,9 procent in amper twee jaar naar nul worden gebracht. De inspanning daarvoor zal gelijkmatig over de twee jaar worden verdeeld, zei Tremonti.

Tremonti had het ook over een "geheime brief" van de Europese Centrale Bank met richtlijnen. Daarin gaat het onder meer over besparingen in het ambtenarenapparaat, privatiseringen, een liberalisering van de economie en een hervorming van sociale hulpprogramma's en pensioenen.

Ook het arbeidsrecht komt in het vizier. Er zou "meer flexibiliteit" moeten komen, maar het zou niet makkelijker worden om mensen te ontslaan. En er is nu toch sprake van meer belastingen, iets waar premier Silvio Berlusconi niet voor gewonnen is. Tremonti had het in dat opzicht over "solidariteitsbijdragen" zonder verder in detail te treden.