Lekt Witte Huis info over Osama naar Hollywood?

Peter King, een Republikeinse vertegenwoordiger in het Congres, heeft een onderzoek geëist naar een mogelijk lek in het Witte Huis. Volgens het gerucht lekt het Witte Huis geheime informatie over de dood van Osama bin Laden naar Hollywood.

Begin mei werd Al Qaedaleider Osama bin Laden in het Pakistaanse Abottabad opgepakt en omgebracht door Amerikaanse troepen van de Navy Seals. Veel details over de operatie "Geronimo" heeft het Witte Huis, noch het Pentagon, niet willen vrijgeven. Ondanks een ruime vraag naar meer details, bleef de informatie geheim.

De dood van Bin Laden, die bijna tien jaar de Amerikaanse "Most Wanted" aanvoerde, gaf een enorme boost aan de populariteit van president Barack Obama. Meteen ontstonden er ook vage plannen over een verfillming. De regie daarvoor zou in handen komen van Kathryn Bigelow, die vorig jaar 6 Oscars won voor haar film "The hurt locker".

Vorige week schreef Maureen Dowd, een invloedrijke journaliste van de krant New York Times, dat Sony Pictures begonnen is met de productie van de film. "De filmmakers krijgen bevoorrechte toegang tot de informatie over de meest geheime missie in de geschiedenis", schreef ze. "De film zal zonder twijfel focussen op de koelbloedigheid, de daadkracht en besluitvaardigheid van de president".

Volgens New York Times komt de film in de zalen in oktober 2012, een maand voor de presidentsverkiezingen dus. "Perfect op tijd om de campagne voor de herverkiezing van Obama een boost te geven."

Peter King, die in het Huis van Afgevaardigden de voorzitter is van de commissie voor Nationale Veiligheid, eist een onafhankelijk onderzoek. Hij schrijft daarom een open brief naar de CIA en naar het ministerie van Defensie. Hij vraagt daarin hun houding over "het verschaffen van geheime informatie aan Hollywood". "Het is de plicht van de regering om het Congres en het Amerikaanse volk die informatie te geven."

Jay Carney, de woordvoerder van het Witte Huis, doet de aantijgingen af als "belachelijk". "We blijven erbij dat we geen geheime informatie vrijgeven. En we hopen dat de commissie over Nationale Veiligheid belangrijkere zaken heeft om over te discussiëren."