Pensioenspaarfondsen verloren 1,1 miljard

Door de slechte beurscijfers doen ook de pensioenspaarfondsen in ons land het slecht. Sinds het begin van dit jaar hebben die fondsen al 1,1 miljard euro verloren.

Voor een goed begrip, voor de mensen die via een pensioenverzekering sparen, is er geen probleem. De pensioenspaarfondsen lijden echter wel verlies door de beursval. En heel wat Belgen, liefst 1.350.000, hebben daar hun centen ingestoken.

Sinds het begin van 2011 hebben die fondsen al 1,1 miljard euro verloren, wat neerkomt op 784 euro per spaarder. Het verlies is ruim dubbel zo groot als het bedrag dat pensioenspaarders via hun belastingbrief kunnen recupereren.

Het maximale bedrag dat dit jaar in aanmerking komt voor een fiscale aftrek is 880 euro (vorig jaar 870 euro). Daarvan kunnen spaarders, afhankelijk van hun inkomen, maximaal 264 tot 352 euro van terugkrijgen. Wie in januari al het volle pond stortte, zag daarvan 90 procent in rook opgaan.

In principe is het geld slechts virtueel verloren. "Het pensioenspaarvarken is niet echt lichter, want zolang u uw deelbewijzen van uw fonds niet verkoopt, is uw verlies niet gerealiseerd", legt Johan Van Geeteruyen (foto) van pensioenfondsbeheerder Petercam uit. Pensioenspaarfondsen zijn een langetermijnproduct en "dergelijke correcties zouden normaal gezien geen invloed mogen hebben op het rendement op het einde van de rit", weet Van Geeteruyen.

Mensen die dicht bij hun pensioenleeftijd staan, hebben wel het een en ander te verliezen. "Hen wordt geadviseerd om over te stappen naar een defensieve vorm van pensioenspaarfondsen. In die fondsen worden veel minder aandelen aangeboden en wordt veel meer defensief belegd, zowel in obligaties als in aandelen, waardoor de koersschommelingen veel beperkter zijn dan op een dynamisch fonds."