Staat verliest miljarden door kelderende beurzen

De aandelen die in het bezit zijn van de Belgische staat, zijn sinds begin juli 3 miljard euro in waarde gedaald. Dat is het gevolg van de kelderende beurzen. Het gaat vooral om bankaandelen, met name van BNP Paribas en Dexia.

De sterke daling van de Europese beurzen is een slechte zaak voor de schatkist van veel landen.

Sinds de bankencrisis in 2008, met de verkoop van Fortis Bank, is de Belgische staat een van de hoofdaandeelhouders van de Franse bank BNP Paribas. Daarnaast investeerde België fors in Dexia. Die twee banken leden afgelopen maanden heel wat verlies op de beurzen. Door de geruchten over een ratingverlaging voor Frankrijk heeft BNP Paribas gisteren 9,47 procent verlies geleden, Dexia klokte 7,96 procent lager af.

Sinds begin juli, in zo'n 6 weken tijd dus, zijn de aandelen van de Belgische staat al 3 miljard euro in waarde gedaald. Dat komt vooral door de dalende koersen van Dexia, BNP Paribas en het overheidsbedrijf Belgacom. 3 miljard op anderhalve maand, dat is ruim 260 euro per Belg.

Na de bankenredding in 2008 heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) gezegd dat de investeringen geld zouden opleveren voor de schatkist. Ontslagnemend minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) benadrukt in De Standaard dat de verliezen nog geen feit zijn. De verliezen zijn virtueel zolang de overheid geen aandelen verkoopt.

Andere Europese landen die geïnvesteerd hebben om banken te redden, kampen met gelijkaardige problemen. De participatie van de Britse overheid in Lloyd's Bank en Royal Bank of Scotland bijvoorbeeld is op 2,5 week tijd al 11 miljard euro gedaald.

De verliezen op de beurzen zijn ook erg slecht nieuws voor het noodlijdende Griekenland. Athene wilde een deel van de staatsschuld goedmaken door de verkoop van staatsbedrijven, maar die zijn steeds minder waard geworden.