Vrijheidsbeeld in New York één jaar dicht

Het beroemde Vrijheidsbeeld op Liberty Island, voor de kust van New York, sluit vanaf eind oktober voor een jaar haar deuren. Het monument krijgt een opknapbeurt. Het eiland zelf blijft wel toegankelijk voor toeristen.

Het Vrijheidsbeeld gaat op 28 oktober dicht, net na de 125e verjaardag van het beroemde standbeeld. Het monument krijgt een opknapbeurt ter waarde van zo'n 18 miljoen euro. Het interieur van het monument zal toegankelijker en veiliger gemaakt worden.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar maakte de restauratiewerkzaamheden bekend. De nieuwe restauratie is nodig omdat het beeld onvoldoende nooduitgangen heeft, mocht er brand uitbreken. De vorige restauratie dateert van 2003. Toen hing er een kostenplaatje van 20 miljoen dollar (14 miljoen euro) aan.

Het Vrijheidsbeeld is het werk van de Franse beeldhouwer Frédéric Bartholdi. Frankrijk schonk het beeld aan de Verenigde Staten. In 1886 werd het beeld op Liberty Island geplaatst. Het beeld is 46 meter hoog, met de sokkel erbij gerekend 93 meter.