VS scherpt sancties tegen Syrië nog aan

Het Amerikaanse ministerie van Financiën kondigt nieuwe sancties tegen Syrië aan, met name tegen de grootste bank en de grootste telecomoperator van het land. Intussen zegt het Witte Huis nu ook met zoveel woorden dat Syrië beter af zou zijn zonder president.
De tanks trokken zich gisteren terug uit Hama

De VS-sancties zijn gericht tegen de Syrian Lebanese Commercial Bank, de grootste commerciële bank in Syrië, en tegen telefoonmaatschappij Syriatel. De tegoeden van die bedrijven worden bevroren en Amerikaanse firma's mogen er geen zaken meer mee doen.

Intussen zegt het Witte Huis met zoveel woorden dat Syrië beter af zou zijn zonder president Bashar al-Assad. Een woordvoerder zegt dat de VS Assad onder druk zal blijven zetten. 

De president zou tegenover een gezant van de Verenigde Naties hebben toegegeven dat de Syrische ordediensten "fouten" hebben gemaakt. Hij benadrukte ook dat hij doorgaat met zijn hervormingsplannen en wil komen tot een meerpartijendemocratie.

Desondanks gaat het Syrische leger door met militaire operaties die het verzet tegen het regime moeten breken. Het zou ook vandaag weer in verschillende steden zijn binnengevallen, onder meer in Saraqeb en Qusseir. In de stad Homs zouden er vijf doden zijn gevallen bij een gelijkaardige schoonmaakoperatie (foto).