Zaak D.B. Cooper blijft een groot mysterie

In de Verenigde Staten blijft het een raadsel wat er met D.B. Cooper gebeurd is. De man is verantwoordelijk voor één van de spectaculairste ontsnappingen in de geschiedenis van het land. Een DNA-analyse op het lichaam van een mogelijke verdachte bracht geen uitsluitsel.

Op 14 november 1971 vroeg Dan Cooper in het vliegtuig om een stewardess. Hij toonde haar een briefje waarop geschreven stond dat hij een bom bij zich droeg. Als hij geen parachutes en 200.000 dollar zou krijgen, dan ging hij het vliegtuig opblazen. De eisen van Cooper werden ingewilligd. Hij liet op de luchthaven van Seattle-Tacoma de twee bemanningsleden en de 36 passagiers vrij en hij gaf de piloot de opdracht om naar Mexico te vliegen.

Achtervolgd door twee straaljagers van het leger bracht hij zijn grote ontsnappingsplan tot uitvoering: vanop een hoogte van drie kilometer sprong hij boven de staat Washington uit het vliegtuig. Een van de twee parachutes die hij bij zich had, was dichtgenaaid en op het moment van zijn sprong zat het vliegtuig in een grote storm. Een maandenlange zoektocht door de politie leverde geen resultaat op. Alleen een stropdas van de man, die hij verwijderde voor zijn sprong, was het enige dat de politie kon helpen in het onderzoek.

En net dankzij het DNA-materiaal op die das hoopte de politie om de enige onopgeloste vliegtuigkapingzaak uit de Amerikaanse geschiedenis op te lossen. Een vrouw uit Oklahoma beweerde onlangs dat Cooper haar nonkel was. De man, die overleden is in 1999, kende de regio waar Cooper verdween als zijn broekzak. Voor de FBI waren er voldoende argumenten om te onderzoeken of de nonkel – Lynn Doyle Cooper – de beruchte D.B. Cooper is.

De FBI vergeleek de drie soorten DNA op de beruchte das met het DNA op een oude gitaar van Lynn Doyle. Telkens was de conclusie dezelfde: er was geen gelijkenis. Ondanks de negatieve resultaten wil de FBI ander materiaal van de familie gaan vergelijken met het gevonden DNA op de das van D.B. Cooper. Het ziet er niet naar uit dat de 40 jaar oude verdwijningszaak snel zal opgelost worden.

lees ook