25.000 mensen bestaan ambtshalve niet meer

Vorig jaar zijn zo'n 25.000 Belgen ambtshalve geschrapt uit de bevolkingsregisters. Dat zijn er bijna 70 per dag. Het gaat niet om aangegeven overlijdens of mensen die hebben aangegeven dat ze naar het buitenland zijn getrokken, maar om mensen van wie hun woonplaats onbekend is.
Een wijkagent komt controleren of een nieuw ingeschreven bewoner effectief op het opgegeven adres woont.

De laatste jaren stijgt het aantal mensen dat uit de bevolkingsregisters wordt geschrapt, omdat ze na controle niet blijken te wonen op het adres waar ze aangeven te wonen of omdat ze geen nieuw adres hebben opgegeven nadat ze hun vorige woning hebben verlaten. Deze mensen worden "ambtshalve" geschrapt uit de bevolkingsregisters. 

Het aantal schrappingen ambtshalve stijgt de laatste jaren sterk. In 2005 werden 15.759 mensen uit de registers geschrapt, vorig jaar waren dat er zowat 25.000. Dat is een stijging van 60 procent op 5 jaar tijd.

Mogelijk zijn de mensen overleden, maar heeft niemand het overlijden gemeld bij de gemeente. Als iemand anders zich dan op het adres van de overledene inschrijft, wordt de vorige bewoner geschrapt. Het kan ook gaan om mensen die dakloos zijn geworden, in de gevangenis zijn beland of voor een lange tijd naar het buitenland zijn getrokken zonder dat te melden aan de gemeente waar ze woonden.

Meestal gaat het echter om mensen die frauderen met hun domicilie. Mensen geven een bepaald adres op, maar wonen er niet. Dat doen ze bijvoorbeeld om schuldeisers te misleiden of inbeslagnames te ontlopen. Er bestaat in ons land een hele business van domiciliefraude (foto links). Op internet zijn makkelijk huuradressen te vinden waarbij het niet de bedoeling is dat de huurders er effectief komen wonen.

Wie verhuist, mag zich in de eerste weken na de verhuis verwachten aan een bezoek van de wijkagent. Die moet controleren of iemand wel effectief zijn intrek heeft genomen in de woning die hij of zij heeft aangegeven bij de gemeente. De wijkagent doet altijd verschillende pogingen om de nieuwe bewoners thuis aan te treffen en laat ook altijd een kaartje na met de vraag om zich bij de politie aan te melden als iemand niet thuis is. Indien na verschillende controles en een buurt- en wijkonderzoek blijkt dat iemand niet op het opgegeven adres woont, wordt die persoon ambtshalve geschrapt uit het bevolkingsregister.

De schrapping heeft verschillende negatieve gevolgen. De identiteitskaart wordt dan ongeldig, waardoor deze persoon het recht op een uitkering of een vergoeding verliest. Een job vinden wordt moeilijk en een bankrekening openen of zelfs behouden gaat niet meer.