“De actie van de varkensboeren is wansmakelijk”

Dierenrechten-organisatie Gaia en de Partij voor de Dieren reageren verbolgen op de actie van de varkensboeren aan het verdeelcentrum van Delhaize in Zellik. Daarbij werd onder meer met varkenskoppen gegooid. “Wij hebben hier geen woorden voor.”

Leden van de vereniging van varkenshouders protesteerden tegen een prijsafspraak die Delhaize gemaakt heeft met een aantal slachthuizen, daarbij werden varkenskoppen op straat gegooid en op het hek gespietst.

“De manier waarop de actie is gevoerd is wansmakelijk”, aldus Michel Vandenbosche van Gaia. “Met varkensvlees gooien terwijl er in Somalië vele kinderen omkomen van de honger is wansmakelijk. De dieren zijn dan wel dood, maar het getuigt toch van weinig respect.”

Ook de Partij voor de Dieren reageert verbolgen. “De actie van de varkensboeren is walgelijk. Het is barbaars om dieren op deze wijze te gebruiken”, aldus voorzitter Jan Van Puyvelde. “Wij hebben hier geen woorden voor.”

“Wij geloven niet in Sinterklaas”

Aanleiding van de verbolgen reacties is de actie van de varkensboeren vanmorgen in Zellik. Aan het verdeelcentrum van supermarktketen Delhaize hebben boze boeren varkenskoppen op straat gegooid. “De varkenskoppen rollen op de straat, want ook de koppen van de varkensboeren rollen”, laat een verontwaardigde varkensboer weten.

Varkensboervereniging Veva is dan ook woest op de winkelketen. “Het feit dat Delhaize die korting afdwingt bij zijn leveranciers komt rechtstreeks op de kap van de boer terecht”, aldus Ludo Dobbels van Veva. “En de varkensboer heeft het al vijf jaar lang moeilijk.”

Delhaize ontkent dat de korting doorgerekend wordt aan de varkenshouder. “De korting die onze leveranciers ons toekennen, komt door het grote volume dat ze ons leveren en de kostenbesparing dat dat bij hen teweegbrengt”, aldus Hans Michiels van Delhaize. “Op geen enkele manier heeft dit een impact op de prijs die de varkenshouders krijgen. Daarin blijven wij de marktprijs volgen.”

De warenhuisketen heeft ondertussen met het Algemeen Boerensyndicaat en de Boerenbond afgesproken om de prijs met gemiddeld 4 procent vier procent te drukken. Het uitgespaarde geld zou later herverdeeld worden onder de varkensboeren. Dat laatste wordt niet geloofd door de varkenshouders. “Wij geloven niet in Sinterklaas”, aldus Dobbels.