Aantal beveiligingscamera’s fors gestegen sinds 2007

Het aantal beveiligingscamera’s in ons land is fors gestegen. Er zijn nu ruim 18.000 locaties geregistreerd waar camera's hangen. Dat is ruim 20 keer meer dan in 2007. Het exacte aantal camera’s is volgens de privacycommissie echter moeilijk te becijferen.
Twee camera's op een tram van de MIVB (archiefbeeld)

Wie beveiligingscamera's laat plaatsen is verplicht dat te melden. Zo'n aangifte geeft enkel zicht op de bewaakte plaatsen, niet op het precieze aantal geïnstalleerde camera's. Er zijn 18.382 sites met beveiligingscamera’s geregistreerd bij de lokale politie en privacycommissie.

“Op een locatie staat vaak meer dan één camera”, aldus Eva Wiertz van de privacycommissie. “Als we ervan uitgaan dat er gemiddeld 10 camera’s per site zijn, komen we aan zo’n 200.000 camera’s. Het is moeilijk om dat officieel te becijferen.”