België verbiedt "short selling" op de beurs

België, Frankrijk, Spanje en Italië hebben "short selling" op de beurs verboden. Bij die praktijk proberen beleggers de dalende koers van een aandeel zo veel mogelijk uit te buiten. De maatregel komt er na het bizarre verhaal over de Franse bank Société Générale.

In ons land is het de beurswaakhond FSMA die de beslissing neemt. Het verbod gaat vandaag in en er staat geen tijdsbestek op. In Frankrijk en Spanje geldt het verbod voorlopig voor 15 dagen.

Voor België geldt het verbod voor de vier financiële aandelen op de beurs van Brussel: KBC, KBC Ancora, Dexia en Ageas.

Bij "short selling", of ook "speculeren à la baisse", probeert een belegger zo veel mogelijk voordeel te halen uit de dalende koers van een aandeel. Dat kan door geleende aandelen te verkopen, in de hoop ze later aan een lagere koers zelf weer te kopen. Als "short selling" massaal gebeurt, gaan sommigen het verspreiden van valse geruchten ook niet uit de weg.

Sinds de crisis in 2008 was "naakt short selling" al verboden in veel Europese landen. Daarbij verkoopt een belegger aandelen die hij niet in zijn bezit heeft en ook niet geleend heeft.

De maatregel komt er na de farce die Société Générale deze week meegemaakt heeft. De Britse tabloid Mail on Sunday had een fictief verhaal over een nakend faillissement van de Franse grootbank voor waar aangenomen. De geruchtenmolen kwam op gang en de koers van de bank kelderde in enkele dagen tijd met 20 procent, onder meer door "speculeren à la baisse".

De vier Europese landen die "shorten" nu verbieden, willen zo'n scenario's dus vermijden. Wel is het opvallend dat de andere landen die de euro gebruiken, de maatregel voorlopig niet invoeren, terwijl de roep om een gezamenlijke aanpak net steeds luider klinkt.

Gevolgen voor de beursgang?

Het is afwachten wat de gevolgen van het verbod vandaag zullen zijn op de beurs in Brussel en in andere landen. De maatregel kan een positief effect hebben. Maar in mei 2010 verbood Duitsland "short selling" voor twee weken en de aankondiging van dat verbod deed de beurzen toen bloedrood afsluiten.