Internationale Jongerendag: Hoera voor de jeugd!

Tegenwoordig heeft alles en iedereen een dag die aan hen gewijd wordt. Dierendag, moederdag, secretaressendag. Ook vandaag is zo’n dag, 12 augustus is 11 jaar geleden door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Jongerendag.

Met deze dag willen ze de aandacht vestigen op de leefwereld van jongeren. Dit jaar is de Internationale Jongerendag ook meteen het einde van ‘The International Year of the Youth’. Wereldwijd zijn er dit jaar verschillende projecten op poten gezet door jongeren onder het motto “Change Our World”.

Van Argentinië tot Rusland, van de Filipijnen tot Nigeria, overal staat de jeugd vandaag in de kijker. Enkel in België blijft het opvallend stil. Zijn er dan geen geëngageerde jongeren in België die hun stem willen laten horen? Of wordt er aan jongeren niet voldoende ruimte gegeven om hun zegje te doen.

Hier op de VRT-nieuws- en sportdienst nemen 8 enthousiaste en nieuwsgierige jongeren vandaag wel het heft in handen, onder wie ikzelf. Wij mogen vandaag de rechterhand zijn van de eindredacteurs van het radio-, televisie- en internetnieuws en leren de geheimen van de wondere wereld van de nieuwsdienst kennen.

Een nieuwe invalshoek aangeven of onze jeugdige blik werpen op de gebeurtenissen in de wereld is moeilijker dan verwacht. Wat zou ik willen veranderen aan het nieuws? Hoe moet dat klaar en duidelijk overgebracht worden? Wat is ‘hot news’ en wat niet? De vragen blijven maar komen.

Ook mijn collega jongerenredacteurs kijken hun ogen uit. Ikram loopt mee op de redactie van het Radio 1-programma "Vandaag". Ze is heel enthousiast en ziet zichzelf wel een eigen programma maken: “Mocht ik het hier voor het zeggen hebben zou ik een jongerenprogramma in elkaar boksen over de actualiteit en politiek.”

“Hier wil ik wel blijven werken, morgen kom ik terug!”, zegt Roy die de redactie van Het Journaal voor zijn rekening neemt en zich al helemaal thuis voelt. “Het is zo fijn dat je je werk op televisie ziet en met iedereen kan delen.”

Thijs die vandaag op de nieuwsredactie van Radio 1 vertoeft voelt zich hier iets minder op zijn gemak. “Iedereen is hier zo kalm, beleefd en volwassen! Het is ook zo ontzettend moeilijk om objectief te blijven, je kan jammer genoeg geen zotte dingen doen met het nieuws.”

Waar we het alle 8 over eens zijn is dat nieuws maken een hele uitdaging is. Wie weet komt een van ons hier later nog wel terecht. Voor ons is de Internationale Jongerendag alvast geslaagd.

Marie Joosen