Mijnenjager Lobelia start missie in Libië

De Belgische mijnenjager Lobelia is vandaag aan zijn missie begonnen in Libië. Het schip met 40-koppige bemanning neemt er de taken over van de Belgische mijnenjager Narcis.

De mijnenjager opereert in het kader van de NAVO-operatie Unified Protector en houdt toezicht op het VN-wapenembargo tegen het Khaddafi-regime. Het schip gaat ook op zoek naar mijnen die in de zee zouden liggen. De missie van de Lobelia voor de Libische kust loopt in principe tot eind september, maar kan indien nodig nog verlengd worden.

De Lobelia was op 1 augustus in België vertrokken naar de Middellandse Zee om de andere Belgische mijnenjager Narcis af te lossen. Die had er een missie van ruim een half jaar op zitten, waarvan 3 maanden in het kader van de Unified Protector-operatie. Op 31 juli was de Narcis weer thuisgekomen.

F16's nog altijd actief

De Belgische F16's in Libië hebben de voorbije week bij 6 nachtelijke missies bombardementen uitgevoerd. De F16's zijn in totaal 10 keer uitgevlogen. Tijdens de wekelijkse briefing van Defensie over de missie in Libië werd benadrukt dat er bij de Belgische bombardementen geen burgerslachtoffers zijn gevallen.

Ook in Afghanistan in Kandahar zijn Belgische F16's actief. Zij zijn tussen 4 en 11 augustus 12 keer opgestegen, maar hebben geen bombardementen uitgevoerd.