Noorse commissie onderzoekt aanslagen Breivik

De Noorse premier Jens Stoltenberg (foto) heeft vandaag de samenstelling en opdracht bekendgemaakt van de commissie die een onderzoek instelt naar de dubbele aanslag van Anders Behring Breivik. "Duizenden mensen hebben nood aan hulp en zorg. Het is van belang dat we voor hen een antwoord krijgen op de vraag wat er precies is gebeurd en waarom", legt Stoltenberg uit.

Bedoeling is dat de onderzoekscommissie de zaken in kaart brengt die misliepen en dat daaruit lessen kunnen worden getrokken om soortgelijke terreurdaden te voorkomen.

Heel wat overlevenden en Noren stellen zich nog altijd de vraag waarom het zolang duurde alvorens de politie in actie kwam en hoe Breivik -ondanks dat hij op een zwarte lijst stond- ongemerkt zijn aanslagen heeft kunnen voorbereiden.

Voorzitter van de tien leden tellende commissie is juriste Alexandra Bech Gjoerv (foto). Andere leden zijn onder anderen twee gewezen agenten, een ex-verantwoordelijke van de inlichtingendienst, een arts, een specialist inzake internationaal terrorisme en een communicatiespecialiste. De commissie zou in augustus van volgend jaar haar rapport afwerken.

Overlevende van aanslag 17 uur vastgehouden

De Noorse krant Verdens Gang schrijft intussen dat een overlevende van het drama op Utøya 17 uur lang is vastgehouden. De jongeman werd ervan verdacht een medeplichtige te zijn van Breivik.

Breivik zou tijdens de slachtpartij op het Noorse eiland ook tien keer gebeld hebben naar de ordediensten. Volgens zijn advocaat wilde hij zich overgeven, maar kwam de oproep slechts twee keer door. De politie zoekt ook naar de camera van de schutter. Breivik zei tijdens zijn verhoren dat hij die gebruikt heeft om het bloedbad te filmen.