Ondernemers klagen over administratie

Hoewel er de laatste jaren veel inspanningen zijn geleverd om de administratieve lasten voor ondernemers te verlagen, vindt drie kwart van hen dat de rompslomp nog is toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van Unizo waarover Het Nieuwsblad bericht.

Unizo peilde in het verleden al meermaals naar de manier waarop zelfstandigen de administratieve lasten ervaren, maar nu werd voor het eerst onderzocht hoe zelfstandigen de evolutie over de laatste vijf jaar hebben ervaren.

Hoewel de verschillende overheden de laatste jaren heel wat inspanningen hebben geleverd om de administratie voor ondernemers te vereenvoudigen, blijkt dat drie kwart van de 540 ondervraagde ondernemers de rompslomp nog zagen toenemen. Amper 1 procent geeft aan dat ze het effect van die administratieve vereenvoudiging voelen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 28 procent van de zelfstandige ondernemers er al aan gedacht heeft om te stoppen omdat de administratie hen te veel tijd en geld kost, vooral de sociale wetgeving en de belastingen. 24 procent van de ondervraagden zou niet meer starten, wetende wat ze nu weten.

Administratie neemt tot 25 procent van de werkuren in beslag. Het meest klagen de ondernemers over de boekhoudwetgeving en de btw-regelgeving, maar ook de vele verplichtingen en formaliteiten rond personeel wegen zwaar.