Ook Amerikaanse beurzen leven weer op

Na de Europese beurzen zijn ook de Amerikaanse beurzen in het groen geëindigd. De Dow Jones en de Nasdaq sloten beide met lichte winst. Eerder op de dag was de Bel-20 zelfs met een winst van 5,5 procent afgesloten.

De Amerikaanse beurzen volgden de positieve trend die de Europese beurzen eerder vandaag hadden ingezet. De Dow Jones eindigde uiteindelijk met een winst van 1,13 procent. Door de felle ups en downs tekende de beurs toch een verlies van 1,53 procent op in vergelijking met vorige week vrijdag. Ook de Nasdaq sloot vandaag positief af, met een lichte winst van 0,61 procent.

Eerder op de dag waren de Europese beurzen al met winst geëindigd. Vanochtend gingen de cijfers nog in het rood, maar tegen de middag stonden de meeste beursindexen in het groen. De Bel-20 is zelfs afgesloten met een winst van 5,5 procent. De andere Europese beurzen sluiten ook groen af, maar de winst is minder groot dan bij de Bel-20.

Dexia prijkte bovenaan de lijst van de Bel-20 met een winst van 17,31 procent. Ook KBC deed het goed met een winst van 9,6 procent. Ook Bekaert en Omega Pharma waren gegeerd op de beurzen.

Volgens analisten zag de markt er vandaag stabiel uit. Dankzij de aankondiging van het verbod op short selling in België, Spanje, Frankrijk en Italië gingen de beursindexen de hoogte in. Vooral bankaandelen hadden door short selling veel van hun waarde verloren. Dat verlies is vandaag grotendeels goedgemaakt.

Naast het short sellingverbod kwam er ook geruststellend nieuws van Portugal. Het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank geven het land goede punten omdat het zijn besparingen op schema uitvoert. Daarom krijgt Portugal een nieuwe schijf van 11,5 miljard euro noodhulp.

Economische groei in Frankrijk viel stil

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat de economische groei in Frankrijk het voorbije kwartaal is stilgevallen terwijl een kleine groei was voorspeld. De gezinnen hebben minder verbruikt dan verwacht, hoofdzakelijk omdat ze minder auto's hebben gekocht na de afschaffing van de zogeheten schrootpremie. Daardoor dook de beurs van Parijs bij de opening meteen in het rood, maar 's middags was er wel weer winst.

Als de stilstand in de economie ook de volgende kwartaals aanhoudt, dreigt de begroting van Frankrijk dit jaar in het rood te eindigen. De Franse regering zegt er alles aan te doen om de begroting te doen kloppen. "Wat de ontwikkelingen ook zullen zijn, we zullen de nodige maatregelen nemen om de staatsschuld te verminderen", zegt minister van Financiën François Baroin.