Pentagon verliest contact met hypersonisch vliegtuig

Amerikaanse wetenschappers zijn tijdens een testvlucht het contact kwijtgeraakt met een experimenteel supersonisch vliegtuig. Het prototype van een toekomstige bommenwerper is vermist.

De "Falcon HTV-2" was succesvol gelanceerd van de Vandenberg Air Force-basis in California. Maar toen het toestel loskwam van de draagraket, zijn de wetenschappers het contact met het supersonische toestel verloren.

Het was de bedoeling dat het toestel opnieuw in de atmosfeer van de aarde zou terechtkomen en dan in de Stille Oceaan zou neerstorten. Maar de wetenschappers weten dus niet of dat gelukt is.

Het toestel kan zo'n 21.000 kilometer per uur halen, dat is 20 keer de snelheid van het geluid. De "Falcon HTV-2", het prototype van een bommenwerper, maakt deel uit van plannen van het Pentagon in de zoektocht naar een toestel dat in enkele minuten tijd eender waar ter wereld kan toeslaan.