Repressie in Syrië eist opnieuw mensenlevens

In Syrië zijn opnieuw verschillende doden gevallen bij geweld tegen demonstranten. In verschillende steden in het land blijft het regime van Bashar Al-Assad op gewelddadige manier het protest onderdrukken.

In de stad Deir el-Zour, in het oosten van Syrië, hebben de ordediensten het vuur geopend op betogers die de moskee verlieten na het vrijdaggebed. Daarbij zou zeker één iemand om het leven gekomen zijn. Het Syrische leger viel de stad deze week nog binnen.

Ook in de hoofdstad Damascus, in Homs, Hama en op enkele andere plaatsen is er opnieuw geweld gebruikt tegen tegenstanders van het regime. In Aleppo zouden twee mensen om het leven gekomen zijn, in Damascus drie, in Hama twee, in Homs één en in het noordwesten van het land, nabij de Turkse grens nog eens twee.

Vrijdag is al maanden lang de belangrijkste dag van protest in Syrië. In verschillende steden kwamen demonstranten op straat, slogans als "We zullen enkel voor God knielen!" en "Ga Bashar!" schreeuwend.

Het hardhandige optreden van het regime tegen het protest heeft de voorbije maanden al aan meer dan 1.700 mensen het leven gekost.