Republikeinen nog op zoek naar een zwaargewicht

Na een nieuw debat tussen Republikeinen die de presidentskandidaat van hun partij willen worden, is het nog niet duidelijk wie president Barack Obama volgend jaar echt het vuur aan de schenen kan leggen. Maar misschien komt daar morgen verandering in. Rick Perry, gouverneur van Texas, zou zich dan kandidaat stellen.

De presidentsverkiezingen vinden pas volgend jaar in november plaats, maar nu de discussie over het schuldplafond achter de rug is, verschuift de aandacht van het Amerikaanse publiek naar de voorverkiezingen.

Tot nu toe zijn er al een tiental Republikeinen die presidentskandidaat willen worden. Acht van hen gingen gisteren in debat in Iowa, de staat waar begin januari 2012 de eerste voorverkiezing wordt gehouden. De inwoners van Iowa beschouwen zichzelf daarom als toonaangevend en de strijd leeft er ook al echt. De acht kandidaten zijn Michele Bachmann, Jon Huntsman, Newt Gingrich, Tim Pawlenty, Ron Paul, Herman Cain, Rick Santorum en Mitt Romney.

Allen hebben enkele troeven, maar zeker evenveel punten die hen parten kunnen spelen in de strijd om de nominatie. Zo maakt Michele Bachmann, die vaak wordt vergeleken met Sarah Palin, furore. Maar gematigde Republikeinen vinden het Tea Party-boegbeeld te radicaal. Jon Huntsman is gerespecteerd, maar hij was een tijdlang ambassadeur in China voor de Obama-administratie. Hij moet dus opboksen tegen het beeld dat hij Obama steunt.

Koploper in de peilingen is voorlopig Mitt Romney, voormalig gouverneur van Massachussets. Maar voor de Republikeinen heeft hij zijn geloof niet mee -hij is mormoon- en hij is niet genoeg gekant tegen Obama's hervorming van de ziekteverzekering.

De kandidaten bleven relatief mild voor elkaar in het debat van gisteravond. Enkel Tim Pawlenty, de voormalige gouverneur van Minnesota, en Bachmann, gingen vaak in de clinch. Maar zij mikken dan ook allebei op Minnesota om een voorsprong in de nominatiestrijd te behalen.

"Voor het overige werd er twee uur lang met scherp op Obama geschoten", vertelt correspondent Michiel Vos, de schoonzoon van de vorige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democratische Nancy Pelosi. Belastingverlagingen, dat blijft voor de meeste kandidaten het stokpaardje. "De afgelopen weken leek het voor het eerst mogelijk dat Obama niet op een herverkiezing afstevent, na de discussie over het schuldplafond. Maar volgens mij zijn de acht die in debat gingen, toch vooral een verzameling lichtgewichten", zegt Vos in "De ochtend" op Radio 1.

De schaduw van Palin en Perry

Het debat maakte duidelijk dat de Republikeinen nog geen uitgesproken favoriet hebben, iemand die een echte uitdager kan zijn voor president Obama. Maar daar zou dit weekend verandering in kunnen komen.

Volgens Amerikaanse media zou Rick Perry (foto), de gouverneur van Texas, dit weekend zijn kandidatuur aankondigen. Perry zou wel een ernstige uitdager kunnen worden. Hij wordt beschouwd al een goede gouverneur en is in brede lagen van de partij populair. Perry is erg conservatief. Hij nam de voorbije weken deel aan "The Response", een gebedsbijeenkomst om te bidden voor "een goede oplossing" voor de discussie over het schuldplafond. Perry kreeg uit linkse hoek veel kritiek voor zijn deelname aan "The Response", omdat de bijeenkomsten een bizarre mengeling van religie en politiek zijn.

"Perry is wat te vergelijken met de vorige president George W. Bush. Hij kan meer gewicht in de schaal werpen dan de huidige kandidaten. Anderzijds is het de vraag of de Verenigde Staten klaar zijn voor opnieuw een conservatieve cowboy-president uit Texas", zegt Vos.

En dan is er nog Sarah Palin. De running mate van presidentskandidaat John McCain in 2008 heeft nog steeds niet officieel gezegd dat ze kandidaat is. Maar volgens sterke geruchten start ze morgen met een rondrit door Iowa, de belangrijke staat. Misschien maakt ze dan haar kandidatuur bekend. Morgen zijn er overigens ook nep-voorverkiezingen in Iowa.