Shell lekt sinds woensdag olie in Noordzee

Een olieboorplatform van Shell lekt sinds woensdag olie in het Britse deel van de Noordzee. Het grootste deel van het lek is gedicht, maar er komt nog altijd olie in zee terecht. Het olieconcern kan niet zeggen hoeveel olie er in zee is terechtgekomen.

Het lek bij productieplatform Gannet Alpha op 180 kilometer voor de Schotse kust is inmiddels grotendeels gedicht. Een onbemand onderzeebootje had het lek woensdag ontdekt nadat een olieglans in het gebied was waargenomen. Naar eigen zeggen heeft het olieconcern onmiddellijk de druk van de pijpleiding gehaald en verdere maatregelen genomen om het lek te lokaliseren en te dichten.

Shell kan niet zeggen hoeveel olie er in zee is terechtgekomen. Het bedrijf heeft nu een schip in het gebied liggen dat indien nodig gelekte olie kan opruimen.

Vorig jaar leidden een explosie en een brand op het boorplatform Deepwater Horizon, in de Golf van Mexico, tot de grootste mileuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het platform werd geleased door oliemaatschappij BP, die in eerste instantie de milieuramp probeerde te minimaliseren.

Door het ongeluk stroomde toen - naargelang van de bron - per dag 6,4 tot 16 miljoen liter olie per dag in zee. Pas op 20 december slaagde BP erin om het lek definitief te dichten.

Wetenschappers hebben het over de ergste olievervuiling uit de geschiedenis van de VS. President Barack Obama riep de olievervuiling uit tot nationale ramp. Talloze zeevogels en zeeschildpadden raakten besmeurd met olie en de oliebestrijdingsmiddelen die zijn gebruikt dreigen nefaste gevolgen te hebben voor het ecosysteem in het hele gebied.

De ramp heeft BP zo'n 4,6 miljard euro gekost. De volledige milieuschade echter is niet te overzien.