Vijfde dode na rellen in Groot-Brittannië

Het aantal doden na de zware rellen in Groot-Brittannië van de afgelopen dagen is gestegen tot 5. Een man die maandag gewond raakte toen hij een brand wilde blussen, is kort voor middernacht overleden.

De 68-jarige man raakte ernstig gewond toen hij maandag in de Londense wijk Ealing een brand wilde blussen. Hij zou daarbij aangevallen zijn. Hij liep ernstige hoofdletsels op en belandde in een coma. Hij is gisteren even voor middernacht bezweken aan zijn verwondingen. De politie heeft een moordonderzoek geopend en er zijn al beelden van een mogelijke verdachte verspreid.

De man is het vijfde dodelijke slachtoffer van het geweld dat Groot-Brittannië de afgelopen dagen in de greep hield. In de Londense wijk Croydon werd een man neergeschoten, in Birmingham stierven 3 mannen bij een aanrijding. Ze maakten deel uit van een groep mensen die hun buurt probeerden te beschermen.

Het geweld in Londen en andere Britse grootsteden brak vorig weekend uit na de dood van een jongeman in de Londense wijk Tottenham. Agenten werden aangevallen, ruiten ingeslagen, winkels geplunderd en auto's en gebouwen in brand gestoken. Honderden mensen raakten gewond, in totaal zijn meer dan 1.500 relschoppers opgepakt.

Afgelopen nacht is het overwegend rustig gebleven. Al enkele nachten op rij worden in de steden duizenden agenten ingezet om de kalmte te bewaren. De Britse premier David Cameron kondigde gisteren in een spoedzitting in het parlement extra maatregelen aan om de relschoppers aan te pakken en te berechten.