VS dringt bij China aan op sancties tegen Syrië

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft er bij China, Rusland en India op aangedrongen om sancties te nemen tegen het Syrische regime. Ze maant hen aan om het geweld tegen burgers te veroordelen.

Al sinds maart treedt het regime van president Bashar al-Assad bijzonder hard op tegen de betogers die hervormingen eisen. Daarbij zouden al honderden of zelfs duizenden mensen zijn gedood.

Maar in tegenstelling tot bij Libië, is het lang relatief stil gebleven bij de internationale gemeenschap. De VS kwam eerst met diplomatieke sancties, pas in mei kwamen ook vanuit de Europese Unie de eerste sancties. Maar een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is nog niet gestemd geraakt. Onder meer Rusland en China stellen daar hun veto tegen. Peking en Moskou zijn bondgenoten van Damascus. Zij zeggen dat het Westen zich niet mag uitspreken over de opstand in Syrië.

De VS heeft de sancties tegen Syrië gisteren nog aangescherpt, vooral op het economische gebied. Voor het eerst zei het Witte Huis ook met zo veel woorden dat Syrië beter af zou zijn zonder Assad.

"Maar zonder de steun van andere landen kan de VS niet eisen dat Assad opstapt. Daarom moeten we bouwen aan een refrein van internationale verontwaardiging", zei Clinton gisteren op de zender CBS. Ze vraagt daarom met aandrang dat ook andere landen sancties nemen tegen het Syrische regime. Clinton denkt daarbij in het bijzonder aan China, India en de EU, die veel van hun energievoorziening halen uit Syrië. "We moeten de olie- en gasindustrie in Syrië aanpakken."