Werk van vandalen blijkt werk van 1 bejaarde

Meer dan zes jaar lang zaten de inwoners in Clearwater in de Amerikaanse staat Florida met hun handen in het haar. Voorgevels en verlichtingspalen werden keer op keer beklad met graffiti en altijd stond er hetzelfde drieletterwoord: “SLA.” Het werk van jonge vandalen, dacht iedereen. Maar de waarheid bleek iets gecompliceerder dan dat.

Zondagochtend zag een ooggetuige hoe iemand met een graffitispuit tekeerging tegen een verlichtingspaal in de buurt van een braakliggend terrein. De man belde de politie en die kon na een tijdje de vandaal oppakken. Groot was de verbazing toen bleek dat de dader 71 jaar was en dat diezelfde man de honderden graffitigevallen van de voorbije zes jaar op zijn geweten heeft. De 71-jarige Charles Wesley gaf toe dat hij eerder die dag nog zes andere palen had beklad met de boodschap “SLA.”

Maar wat is de betekenis van dat drieletterwoord? Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat het “Symbionese Liberation Army” betekende, een verwijzing naar een groep criminelen die in de jaren 70 in het nieuws kwamen met de ontvoering van Patricia Hearst, een erfgename van een grote krant.

Na de confrontatie met de theorie van de politie, deed de opa zijn echte feiten uit de doeken. “SLA” staat niet voor “Symbionese Liberation Army”, maar wel voor “Sane Liberated Americans” – de naam van zijn eigen politieke partij. “En hij is erg trots op zijn 1-manspartij”, aldus sherrif Tom Nestor. “We hebben tijdens de ondervraging zelfs een partijmanifest van een bladzijde van hem gekregen.” Volgens de politie wilde hij met zijn partij optreden tegen de corruptie binnen de Amerikaanse regering.

lees ook