6.130 deelnemers halen einde van zware editie Dodentocht

In Bornem hebben 6.130 deelnemers de jaarlijkse Dodentocht met succes beëindigd. De wandelaars hadden 24 uur de tijd, tot 21 uur vanavond, om de 100 kilometer te voet af te leggen. De 42e Dodentocht van Bornem is een zware editie geworden door het wisselvallige weer.

Gisteravond om 21.01 uur werd het startschot gegeven voor de Dodentocht. Om 21 uur werd eerst een minuut stilte gehouden voor de deelnemer die vorig jaar aan de meet is overleden. Als eerbetoon stapten de twee zonen van de man mee. Zij hebben alletwee de Dodentocht uitgelopen. Ze hielden ook even stand op de plaats waar hun vader vorig jaar is neergestuikt.

De 42e editie verliep onder een regenachtige hemel, geen ideaal wandelweer. "Toen we vertrokken zijn, heeft het een beetje geregend, maar na een uurtje is het opgehouden", zegt een deelnemer. Sommige deelnemers zagen er vanochtend nog opvallend fris uit, maar dat gold zeker niet voor iedereen.

De eerste deelnemers kwamen vanochtend rond 7 uur al aan. Zij hebben de Dodentocht niet uitgewandeld, maar uitgelopen. De lopers zijn echter in de minderheid, de meeste deelnemers arriveerden in de namiddag en vooravond.

Rond de middag en in de namiddag begon het wel opnieuw te regenen, een moment waarop heel wat deelnemers hebben opgegeven, ontmoedigd en met te pijnlijke voeten.

"Ik ben naar het Rode Kruis geweest en ze hebben grote blaren opengeprikt, waardoor ik niet meer in mijn schoenen raakte", zei een teleurgestelde deelneemster.

Er waren ruim 10.000 deelnemers gestart. Ruim 4.000 onder hen moesten de strijd staken, wat het een vrij zware editie maakt. "Er waren maar 7 edities zwaarder in de geschiedenis van de tocht, als je het percentage van het aantal aankomers bekijkt", zegt organisator Francis Meeus. "De regen is zeker spelbreker geweest."