"Maak er maar "Live at Middelheim 2" van"

Onder een gutsende regen heeft John Zorn de hele tent ingepakt op Jazz Middelheim. De New Yorkse saxofonist, componist en producer stond de hele dag lang centraal op het festival. Vooral met zijn eigen Masada Sextet maakte hij indruk. "Maak er maar een "Live at Middelheim deel 2" van", vonden ze op Klara.

De tweede dag van de jubileumeditie van Jazz Middelheim was helemaal opgebouwd uit projecten van of geïnspireerd door John Zorn.

Het eerste concert was een dubbel van pianist Uri Caine en de stemmen van het vrouwelijk kwartet Mycale. De dames van Mycale interpreteerden de songs die John Zorn voor hen schreef, een mix van folk, wereldmuziek en klezmer.

In het project Bar Kokhba dat volgde, trad Zorn op als orkestleider. "Een intens concert, strak geregisseerd", vond Karel Van Keymeulen op Klara.

Zorn zat op een stoel en gaf aan wie mocht soleren, maar toonde zich wel een zeer grote perfectionist door een microfoon die niet naar zijn goeddunken functioneerde, weg te slingeren.

Zorn maakte nog het meeste indruk met zijn eigen bekende Masada Sextet. De groep stond in 1999 al op Jazz Middelheim, met een concert dat zelfs op cd is opgenomen. De set die Zorn en co nu speelden, komt eveneens in aanmerking voor een live uitvoering, vonden ze bij Klara. "Maak er maar een Live at Middelheim deel 2" van", klonk het.

Van bij de eerste noten speelden Zorn en zijn gezelschap nochtans onder de gutsende regen, maar de druppels die bij bakken op de tent terechtkwamen, leken de muzikanten niet te deren. De set vol klezmer-invloeden varieerde moeiteloos van ingetogen naar feestelijk.

Meer over Jazz Middelheim op www.jazzmiddelheim.be, www.klara.be en www.cobra.be