"Olielek Noordzee is geen bedreiging voor België"

Het olielek bij een platform van Shell in de Noordzee vormt geen bedreiging voor de Belgische kust. Dat zegt Jan Tavernier van de federale overheidsdienst (FOD) Leefmilieu. Volgens hem is het lek tijdelijk gedicht en is de oliebron afgesloten.

Woensdag is er een lek ontstaan bij het productieplatform Gannet Alpha op 180 kilometer voor de Schotse kust. Een onbemande onderzeeboot had het lek ontdekt nadat een olieglans te zien was in het gebied rond het olieplatform.

Shell heeft toen naar eigen zeggen onmiddellijk de druk van de pijpleiding gehaald zodat het lek kon worden gelokaliseerd en kon worden gedicht. Dat nieuws wordt nu bevestigd door onze FOD Leefmilieu.

"Shell sloot de bron onmiddellijk af", zegt Tavernier. "Het kon ook het lek tijdelijk dichten. Er is nu een schip onderweg om olie op te kuisen, alsook een vliegtuig om olievlekken op het zeeoppervlak te spotten. De Schotse overheid stuurde een expert ter plaatse."

Volgens Tavernier zijn er maximaal enkele tonnen olie in de zee terechtgekomen. De olie zou geen bedreiging vormen voor de Schotse kust omdat het platform diep in de zee ligt. Voor de Belgische kust zou er daarom ook geen gevaar zijn omdat onze kust nog verder ligt. "Officieel zijn we er niet eens van op de hoogte", klinkt het. "Zelfs áls de situatie escaleert, loopt België geen risico", aldus Tavernier.