"Shortprotest" in Turkije onder politiebegeleiding

Was Turkije vanmiddag het toneel van een vorm van zelfcensuur? Eerder deze week had een damesvolleybalteam van sportclub Besiktas bekendgemaakt dat het in short een protestactie zou ondernemen op het openbare vervoer in Istanbul. Uiteindelijk kwam alleen een begeleidster van het team opdagen, maar wel in short.

De meisjes zouden in groep bus 42M nemen, en zouden dat doen in sportkledij (short en t-shirt), precies datgene wat hun teamgenote Nurcan Ibrahimoglu (19) enkele weken geleden ook had gedaan. Nurcan werd onderweg naar een trainingsessie echter lastig gevallen, berispt en zelfs fysiek aangepakt door een reiziger die vond dat de atlete onzedelijk gekleed was. De man zou daarbij verwezen hebben dat haar gedrag onduldbaar was tijdens de vastenmaand (ramadan).

Eerder deze week was er ook het bericht uit de stad Erzurum in het oosten van het land over een jonge vrouw die in de problemen was gekomen nadat ze een sigaret had opstoken. Tijdens de ramadan is roken immers afgeraden voor moslims. Omstaanders pakten de vrouw en haar vriend zodanig hard aan dat ze bescherming door de politie nodig had. Uiteindelijk verzamelde zich een menigte die erop uit was om de belagers van de vrouw uit handen van de politie te bevrijden.

Beide incidenten verdelen Turkije zoals zo vaak in twee kampen. De media die regering gunstig gezind zijn, beschuldigen de volleybalster ervan leugens te vertellen en het voorval te hebben verzonnen. De oppositie ziet in het incident het bewijs dat het openbare leven in het Turkije van Tayip Erdogan een steeds conservatiever profiel krijgt.

Opvallend was dat de volleybalmeisjes in Istanbul verstek gaven op het protest waar ze via sociale media zelf toe hadden opgeroepen. Sportclub Besiktas had de atletes op de valreep onder druk gezet om van het protest af te zien.

Belangrijk in dit verband is dat Besiktas betrokken is in het omkoopschandaal dat het Turkse voetbal treft, en dat de club er alle belang bij heeft goede betrekkingen te onderhouden met de politiek.

Op de website van sportclub Besiktas verscheen de mededeling dat meningsverschillen binnen de schoot van het bestuur moeten uitgepraat worden en dat de club uit 1 mond spreekt.

Uiteindelijk kwam alleen een begeleidster van het damesteam opdagen, omringd door een veertigtal journalisten en naar schatting 50 politieagenten. Ze legde een verklaring af waarin ze respect eiste voor de rechten van vrouwen in Turkije en wees erop dat vrouwenmishandeling in het land een steeds groter wordend probleem is. Na afloop kreeg de eenzame actievoerster enkel de toelating een door de politie gecharterde bus te nemen.

Dirk Vermeiren