Antwerpen is nummer 1 op lijst cokegebruik

Nergens in Europa zit er zo veel cocaïne in het afvalwater als in Antwerpen. Dat blijkt uit een onderzoek in 21 Europese steden. Een risico voor de volksgezondheid is er niet.

In Antwerpen werden er meer sporen van cocaïne teruggevonden dan in onder andere Londen, Parijs of Amsterdam. "Het zijn voorlopige resultaten", zegt toxicoloog Alexander Van Nuijs van de Universiteit Antwerpen, "dus ik kan nog geen cijfers vermelden."

"Een van de mogelijke redenen zou kunnen zijn dat Antwerpen een grote haven heeft waar ook veel cocaïnevangsten gebeuren", zegt Van Nuijs. "Als er een grote import van cocaïne is, kan daar een deeltje van blijven hangen, waardoor je een hoger cocaïnegebruik hebt."

Het onderzoek in Antwerpen gebeurde in het afvalstation Zuid, waar het water uit Hoboken, Borgerhout en een deel van het centrum van Antwerpen wordt verzameld. Al enkele jaren is er onderzoek naar sporen van drugs in het afvalwater van grote steden. Dit geeft een idee over de hoeveelheid drugs die er in een stad verbruikt wordt. Volgens Van Nuijs is dat iets meer dan 10 lijntjes cocaïne per dag per 1.000 inwoners.