Een derde meer overbeladen vrachtwagens beboet

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft de weginspectie al een derde meer overbeladen vrachtwagens beboet dan tijdens dezelfde periode vorig jaar, dat schrijft Het Nieuwsblad. De stijging is onder meer te verklaren door het gebruik van nieuwe technologieën.
Inspecteurs wegen een vrachtwagen op een weegbrug (archieffoto)

“Onze mensen kunnen via camera’s en sensoren in het wegdek de vrachtwagens al wegen als ze nog op de weg zijn”, aldus Ilse Luypaerts van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Onze intelligente camera’s zijn voor 90 procent accuraat.” Het AWV heeft op die manier sinds januari al ruim 1.000 boetes uitgeschreven. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er slechts 680, dat is dus een stijging van  zo'n 47 procent.

Door de nieuwe technologie worden enkel nog overbeladen vrachtwagens aan de kant gezet om ze daarna precies te wegen en dan te beboeten. “De pakkans wordt groter, doordat onze mensen meer boetes kunnen uitschrijven per dag. Terwijl ze vroeger vrachtwagens uit het verkeer gingen halen, die eigenlijk niet overladen waren. Nu gaan we een stuk efficiënter te werk", besluit Luypaerts.