Libische rebellen rukken dan toch verder op naar Tripoli

De Libische rebellen zijn de strategisch belangrijke stad Zawiya binnengetrokken, zowat 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli, meldt het persbureau AP. Het is hun grootste stap voorwaarts in meer dan een maand tijd. Er wordt al een poos gevochten in het gebergte ten westen van Tripoli, en daar lijken de rebellen nu een doorbraak te boeken.

De rebellen zijn al een tijdje bezig aan een nieuw offensief vanuit de bergen ten westen van Tripoli. Hun opmars van vandaag is opmerkelijk, na maanden van een stilstand in de frontlinies. Noch ten oosten, noch ten westen van Tripoli was er veel beweging in het front.

In Zawiya trokken een 200-tal rebellen vandaag over een belangrijke brug in de buitenwijken, waarna ze doorgingen naar het centrale plein. Ze haalden er de vlag van het regime van Moe'ammar Khaddafi van een minaret en vervingen ze door een rebellenvlag. Honderden plaatselijke inwoners kwamen hen begroeten en riepen "God is groot". Toch is het niet helemaal duidelijk of de stad nu echt in handen is van de rebellen. Het regime van Khaddafi beweert dat ze alweer verdreven zijn, en ontkent dat de stad in handen van de rebellen is gevallen.

Rebellen boeken winst vanuit de bergen

Eerder waren er hevige gevechten rond het bergstadje Gharyan. Dat ligt op een zeer strategische plaats op een weg in het noorden van het Nafusa-gebergte die leidt naar Tripoli en verder naar de Middellandse Zee. De rebellen zijn vanochtend het stadje binnengetrokken en heel wat bewoners hebben zich bij de rebellen geschaard. Na enkele uren trokken de regeringstroepen zich terug en claimden de rebellen de overwinning.

Al meer dan zes maanden wordt strijd geleverd tussen de troepen van kolonel Moe'ammar Khaddafi en de rebellentroepen. Al snel hadden de rebellen de controle over het oosten van het land, net als enkele delen in het westen. Maar sindsdien is de frontlinie nauwelijks verschoven.

De rebellen hopen via het Nafusa-gebergte te kunnen oprukken naar de kustlijn. Ze zijn er al maanden de regeringstroepen aan het bevechten, ze krijgen daarbij ook de steun van de NAVO-troepen die luchtbombardementen uitvoeren in de streek.

"Leger is intern verdeeld en ruziet"

Een ex-kolonel van het Libische leger, die gevangen genomen is door de rebellen, zegt dat de legertroepen intern sterk verdeeld zijn en dat er veel ruzies zijn. Volgens kolonel Wissam Miland blijven de soldaten noodgedwongen in het leger, anders worden ze aangepakt door huurlingen van kolonel Khaddafi.

"In mijn eenheid waren er veel huurlingen", zegt Miland. "Zij strijden niet mee met de soldaten maar omcirkelen hen. Ze laten niemand weggaan en dreigen de soldaten af. De meeste soldaten zijn ongeletterd en geloven echt dat er zonder Khaddafi geen leven is."