Onderzoek naar ratingbureau Standard & Poor's

In de VS opent de financiële waakhond SEC (Securities and Exchange Commission) een onderzoek naar het ratingbureau Standard & Poor's. De SEC bekijkt onder meer de methode die Standard & Poor's heeft gebruikt om over te gaan tot het verlagen van de kredietwaardigheid van de VS, ook al omdat daar een rekenfout zou zijn gemaakt. Het nieuws komt van het agentschap Bloomberg, dat zich beroept op een anonieme bron binnen het onderzoek.

Op vrijdag 5 augustus ging Standard & Poor's vrij verrassend over tot het verlagen van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten, van de hoogste categorie AAA naar de op een na hoogste categorie AA+. Dat had een negatieve impact op de beurzen en veroorzaakte ook heel wat deining in de VS zelf.

Standard & Poor's beriep zich onder meer op de hoge schuldenlast van de VS, maar de beslissing werd onthaald op heel wat kritiek, ook al omdat het bureau een rekenfout zou hebben gemaakt.

Volgens de Amerikaanse overheid zou Standard & Poor's de schuld overschat hebben met ongeveer 2.000 miljard dollar. Het bureau gaf die fout min of meer toe, maar antwoordde dat dit niets ten gronde veranderde aan hun analyse, en dat de verhouding tussen de Amerikaanse schuld en het BBP sowieso groter zou worden in de toekomst.

De twee andere ratingbureaus, Moody's en Fitch, lieten de rating van de VS ongemoeid. Zij lieten weten dat de VS volgens hen wél nog de toprating verdient.

Het onderzoek van de SEC gaat ook over de vraag of Standard & Poor's de vertrouwelijke informatie wel voldoende heeft afgeschermd. Mogelijk zou het nieuws over de nakende verlaging van de Amerikaanse rating uitgelekt zijn voor het officieel werd bekendgemaakt, maar Standard & Poor's ontkent dit.