Ook Rick Perry stapt in Republikeinse presidentsrace

De gouverneur van Texas, Rick Perry, heeft officieel aangekondigd dat hij bij de Republikeinen ook wil meedingen voor de titel van presidentskandidaat, die dan in november volgend jaar de handschoen moet opnemen tegen Barack Obama.

Het nieuws komt allerminst als een verrassing. De 61-jarige Perry bevestigde de geruchten tijdens een conference call in South Carolina. Later op de avond gaf hij nog een speech.

Perry volgde in 2000 partijgenoot en toen kersvers president George W. Bush op als gouverneur in Texas, de oliestaat in het zuiden van de VS. Hij staat te boek als uiterst conservatief, is een overtuigd christen en was nog actief in de Amerikaanse luchtmacht als piloot.

Voorts geldt hij als een fel tegenstander van belastingen en een vurig bepleiter van het recht om vuurwapens te dragen, het zogenoemde Second Amendment. Hij is tegen het homohuwelijk en tegen abortus. En hoewel hij eerder in zijn carrière Al Gores presidentscampagne nog heeft gesteund bij de Democraten, gelooft hij niet in de klimaatopwarming door toedoen van de mens.

Hoe liggen de kansen voor Perry?

Perry wordt beschouwd als een belangrijke kandidaat voor het Republikeinse kandidaatschap. Zijn belangrijkste tegenkandidaat lijkt voorlopig Mitt Romney, de mormoon uit Massachusetts die in 2008 al eens meedeed. Romney ligt echter niet zo goed bij de conservatieve Republikeinen wegens zijn progressieve standpunten over sociale kwesties.

Perry heeft dan weer het nadeel dat hij nooit eerder aan een nationale campagne meedeed, en het valt af te wachten hoe populair hij is buiten Texas. Een andere vraag is of hij voldoende geld kan verzamelen voor een mogelijk dure en slopende campagne.