Ruim 700 mensen aangeklaagd voor Britse rellen

In Londen alleen al zijn ruim 700 mensen aangeklaagd voor de rellen van afgelopen week. Rechtbanken in Londen, Birmingham en Manchester zijn sinds woensdag ononderbroken aan het werk. Er is ook dit weekend nog bijzonder veel politie op straat aanwezig.

De Britse politie is massaal in de straten aanwezig om eventuele opflakkeringen van de rellen van de afgelopen week onmiddellijk de kop in te drukken. Die rellen waren de ergste in de recente Britse geschiedenis. Het straatgeweld hield dagenlang aan.

De rechtbanken in Londen, Birmingham en Manchester draaien sinds woensdag op volle toeren. Van de 2.000-tal gearresteerde onrustzaaiers is de helft effectief aangeklaagd. Het gaat om ruim 700 mensen in Londen alleen al. Exacte cijfers over het gehele land zijn niet eenduidig.

Het geweld in Londen brak vorig weekend uit na de dood van een jongeman in de Londense wijk Tottenham. De ordediensten kwamen meteen onder vuur te liggen, omdat ze niet snel en stevig genoeg gereageerd zouden hebben toen de onlusten vorige zaterdag uitbraken.

De Britse premier David Cameron zei dat er “te weinig blauw op straat was en dat de tactieken die ze gebruikten, niet werkten.” Toen Cameron 16.000 politieagenten op de been bracht in Londen, ging het geweld in de hoofdstad liggen, maar verspreidde het zich naar andere Britse grootsteden. Sinds woensdag lijkt de oproer onder controle.

Cameron vraagt hulp aan "superflik"

Premier Cameron heeft intussen ook de hulp gevraagd van een Amerikaanse “superflik”. Bill Bratton (kleine foto) gaat de Britten gratis advies geven om dergelijke rellen in het vervolg te voorkomen.

Zijn komst kan alvast op veel kritiek rekenen. Zijn aanpak zou "te Amerikaans zijn." De Londense politiechef John Tully spreekt over een andere soort politie in de Verenigde Staten dan in Groot-Brittannië. "Het is ginder een andere cultuur."

Ook voormalig hoofd van Scotland Yard John O'Connor laat kritiek optekenen. "De Amerikanen lossen de sociale problemen niet op", aldus O'Connor aan de BBC. "Ze sluiten gewoon de mensen op, want zo werkt nultolerantie nu eenmaal. Alleen werkt zoiets bij ons niet."'

Bratton verdiende zijn strepen na de rellen in de Amerikaanse stad Los Angeles in 1992. Bij die zogenoemde Rodney-Kingrellen kwamen toen een 50-tal mensen om en werden zo’n 12.000 mensen gearresteerd.

Rodney King was een Amerikaanse taxichauffeur die bekend werd door een geweldaddige arrestatie door de politie van Los Angeles. Zijn arrestatie werd gefilmd en bracht grote verontwaardiging teweeg. Algemeen werd aangenomen dat de hardhandige aanpak van King een racistisch motief had. Toen de politieagenten na een rechtzaak vrijgesproken werden, braken grote rassenrellen uit die Los Angeles enkele dagen in de ban zouden houden.