Syriërs slaan massaal op de vlucht in Latakia

In Syrië zijn veel inwoners van de havenstad Latakia op de vlucht geslagen bij een nieuwe golf van repressie. De onderdrukking van het protest in Syrië houdt aan, maar de internationale druk op president Assad blijft intussen toenemen. Onder meer Cameron en Obama hebben een nieuwe oproep gedaan om het geweld "meteen" te laten stoppen.

In Latakia hebben de Syrische veiligheidsdiensten de grote middelen ingezet om het protest tegen het regime van Bachar al-Assad te doen verstommen.

Een 20-tal legervoertuigen zijn de stad binnengereden. Tientallen personen zijn opgepakt. Er zijn luide explosies te horen, en het internet en de telefoonlijnen zijn afgesneden. Een groot aantal inwoners, vooral vrouwen en kinderen, hebben de stad verlaten uit vrees voor een grote militaire operatie, melden mensenrechtenorganisaties.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft per telefoon overlegd met de Britse premier David Cameron en de Arabische koning Abdallah. Alle drie eisen ze "de onmiddellijke stopzetting van het bloedbad in Syrië", en tegelijk onderstrepen ze "de noodzaak om gehoor te geven aan de eis van het volk voor een overgang naar een democratie."