Veel respect voor Thielemans op Jazz Middelheim

Gisteren is de 30e editie van Jazz Middelheim gestart in Park Den Brandt in Antwerpen. Jazzmonument en peter van het festival Toots Thielemans mocht de eerste avond afsluiten. Hij deed dit op een ingehouden manier en met grote intensiteit.

Thielemans speelde voor een bomvolle tent en ook in het park stond er nog veel volk. "Als Toots speelt wordt het echt wel heel stil in dat park", zei recensent Karel Van Keymeulen op Klara.

"Er hangt ook een groot respect in de lucht voor de man. Maar het was wel mooi toen hij op het einde zei: ik hoop dat ik hier nog enige jaren mag terugkomen." Thielemans is ondertussen 89. "Het is mooi dat de man nog naar de toekomst kijkt", vond Van Keymeulen

Recensent Rob Leurentop vond het hoogtepunt van het concert de vertolking van de jazzstandard "Round midnight". Thielemans bracht ook een ode aan zijn grote voorbeeld Louis Armstrong met een vertolking van "What a wonderful world".

"Perfecte solo van Bert Joris"

Op de openingsavond ontbrak ook trompettist Bert Joris (foto) niet, die met meer dan 20 passages de absolute recordhouder is van optredens op Jazz Middelheim.

Joris trad deze keer aan als solist van het Brussels Jazz Orchestra. Rob Leurentop was erg onder de indruk van de solo van Bert Joris in "Magone".

"Er zijn heel weinig orkesten die dit zo goed kunnen spelen, maar ik geloof niet dat er in Europa of misschien in de wereld een trompettist is die in dit genre zo'n perfecte solo kan spelen als Bert Joris", zei Leurentop. "Een hoogtepunt."

"Meer een act dan een concert"

Trio Grande (foto) mocht samen met pianist Matthew Bourne de eerste avond van Jazz Middelheim aftrappen. Het trio bestaat al ruim 15 jaar en sommige van de muzikanten werken al 30 jaar samen.

Hun muziek is niet echt voor één stijl te vatten. Het is jazz, maar af en toe hoor je ook een walsje, cabaret, oosterse klanken en improvisatie. Het concert kwam langzaam op gang, maar eindigde feestelijk in zang. "Ze wilden er soms meer een act dan een concert van maken", zei Karel Van Keymeulen.

Jazz Middelheim loopt nog tot maandag. Alle concerten zijn live te volgen op radio Klara.

Meer over Jazz Middelheim

www.klara.be: verslaggeving, video's en foto's

www.cobra.be: archief

www.jazzmiddelheim.be: festivalinfo