1.600 migranten bereiken Lampedusa in 24 uur tijd

Tussen zaterdagmiddag en zondagmiddag zijn er zowat 1.600 migranten aangekomen op het Italiaanse eilandje Lampedusa in de Middellandse Zee. Het eiland ligt ongeveer halfweg tussen de Afrikaanse kust en het eiland Sicilië.

De migranten arriveerden in een tiental boten. Onder hen waren er ook een 100-tal vrouwen, een 40-tal kinderen en ook 3 baby's. Ook aan de kust van het eiland Sardinië zijn er een 50-tal migranten aangekomen, het merendeel Algerijnen.

De Italiaanse kustwacht onderschepte ook twee andere boten die onderweg waren naar Lampedusa met enkele honderden mensen aan boord.

Het gaat vooral om Afrikaanse gastarbeiders die Libië ontvlucht zijn wegens de burgeroorlog daar. De voorbije maanden zijn er verschillende duizenden ontscheept op Lampedusa (archieffoto). Honderden onder hen hebben de overtocht, vaak in erg gammele boten, niet overleefd en zijn verdronken. Volgens schattingen zijn er zowat 1.500 mensen in dat geval sinds midden maart.