Aanslag op gouverneursgebouw in Afghanistan

In Charikar in de provincie Parwan in Afghanistan zijn 19 mensen gedood tijdens een zelfmoordaanslag op het bureau van de provinciegouverneur. Er raakten ook 37 mensen gewond. Charikar ligt op zo'n 50 kilometer ten noorden van Kaboel.

Bij de aanslag vielen 14 burgerslachtoffers, meestal ambtenaren die aan het werk waren. De 5 andere dodelijke slachtoffers zijn agenten. Dat zegt Siddiq Siddiqi, een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een zelfmoordterrorist heeft zichzelf met een bomauto opgeblazen aan de ingang van het gebouw. Daarna konden zwaarbewapende mannen de bureaus binnendringen. Het vuurgevecht dat daarna is ontstaan, heeft de meeste slachtoffers gemaakt.

De aanslag gebeurde op het moment dat een vergadering plaatsvond tussen de gouverneur, de vicegouverneur, de plaatselijke verantwoordelijke van het ministerie van Informatie en vertegenwoordigers van de NAVO.

De aanslag is opgeëist door de taliban. De fundamentalistische groep pleegt de laatste weken steeds meer aanslagen tegen vertegenwoordigers van de regering in de hoop het land te destabiliseren. De taliban werden in 2001 van de macht verdreven in Afghanistan toen Amerikaanse en Britse NAVO-troepen het land zijn binnengevallen. Recent kondigde president Barack Obama aan dat hij de Amerikaanse troepen systematisch zal afbouwen in Afghanistan.