Agent die vrouw doodschoot, is opgepakt

De agent uit Hermalle bij Luik die zijn vrouw heeft doodgeschoten met zijn dienstwapen, is opgepakt. Het koppel leefde gescheiden en kreeg gisteravond ruzie. De man was een tijdlang spoorloos, maar is nu opgepakt. De politievakbond NSPV vraagt meer psychologische begeleiding voor politieagenten.

Het koppel leefde al een jaar apart. De man was blijven wonen in de gezinswoning, de vrouw was ingetrokken bij haar ouders, die in dezelfde straat wonen. De twee hebben elkaar toevallig ontmoet op een feestje bij vrienden in Visée. Daar kreeg het koppel al ruzie, de man zou de vrouw enkele klappen hebben gegeven. 

Later op de avond is de vrouw samen met een bevriend koppel naar het huis van haar ouders getrokken. De man ging naar het politiecommissariaat in Herstal om zijn dienstwapen op te halen. Hij ging naar het huis waar de vrouw verbleef. Toen de vrienden naar buiten kwamen, heeft de man voor het eerst geschoten. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk. Hij vuurde twee keer op zijn vrouw, ging naar buiten en kwam terug binnen om nog een schot op de vrouw te lossen, mogelijk het fatale schot.

Na de schietpartij is de man weggevlucht en hij bleef urenlang spoorloos. Sinds gisteravond had hij wel al enkele mensen een sms-bericht gestuurd, onder anderen aan de ouders van de overleden vrouw. In het sms-bericht toont de man geen berouw voor zijn daad, hij stelt dat alles hun schuld is.

De politie heeft de man via zijn gsm-signaal kunnen traceren. Hij werd opgepakt op de E40 tussen Luik en Brussel. Morgen moet de man voor de onderzoeksrechter in Luik verschijnen.

"Dit vermijden bijna niet te doen"

Drama's zoals in Luik zijn niet te voorkomen, ook niet met een strengere reglementering, stelt de politie. "Materieel dit vermijden of onmogelijk maken, is bijna niet te doen", zegt Dirk Van Nuffel van de vaste commissie voor de lokale politie.

"Er bestaan wel elektronische systemen, maar die zijn erg duur, en je moet er rekening mee houden dat er honderden commissariaten zijn, honderden politieposten waar wapens worden bewaard in veilige omstandigheden met elektronische bewakingsinstallaties", zegt hij. "Het kan niet zo ver gaan dat een individueel wapen wordt getraceerd op elk moment van de dag of de nacht".

"Meer begeleiding nodig"

Volgens de politievakbond NSPV is een betere psychologische begeleiding van de agenten noodzakelijk om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. "Enerzijds moeten we vermijden dat er al te gemakkelijk naar een dienstwapen wordt gegrepen", zegt Gert Cockx van het NSPV. "Er is daaromtrent een omzendbrief maar u weet ook dat we dat systeem niet waterdicht krijgen. Daarom zouden we ook op een tweede spoor moeten werken, namelijk de psyche van de mensen. Door bijvoorbeeld de jaarlijkse arbeidscontrole uit te breiden met een luik "welzijn op het werk".